Lahja 2 v tytölle

Vuonna 1997 perustettu Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkossa toimiva kirjakauppa. Yli kymmenen miljoonan kirjan valikoima ja aina edulliset hinnat takaavat unohtumattoman verkkokauppaelämyksen kaikille kirjojen ystäville. Adlibris AB Copy...

Helppo virkattu matto
  1. Värjärin pata: Huovutusvilla värjärin padassa
  2. Käytetty

Tiikerinkaunosilmä Keltasauramo Kultapiisku Keltasipulin kuoret Omenapuunkuoret Korpipaatsaman kuoret Korpipaatsaman lastut Kokenilli Krappi Raparperinjuuret Villan värjääminen sienillä Punavyöseitikki Tulihelttaseitikki Vyöhykeseitikki Limanuljaska Verihelttaseitikki Hankin tarvitsemani villat suoraan lampurilta. Pesen villatapulit pienissä erissä reilusti kädenlämpöisessä väljässä vedessä. Astianpesuaine irrottaa rasvaa riittävästi, jotta villan värjääminen onnistuu. Jos villa on liian rasvaista, niin väri ei tahdo tarttua villaan. Värjään villan joko kylmävärjäyksellä tai väriliemessä keittämällä. Toiseksi alimmalla kuvarivillä mustan, ruskean ja valkoisen suomenlampaan villaa pestynä ja kuivattuna. Oranssit villat on värjätty krappijuurella, vaaleanpunaiset kokenillilla ja keltaiset kangastatilla sekä naavalla. Sipulin kuorilla on erittäin hyvä värjätä villoja. Niitä tarvitaan suht pieniä määriä ja niiden kettämisestä ei synny epämiellyttävää hajua, joten värjäyksen voi tehdä vaikka keittiössä muun ruuanlaiton ohessa.

Värjärin pata: Huovutusvilla värjärin padassa

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Mittaa ja sekoita puretusaine (aluna) pieneen määrään lämmintä vettä ja lisää pataan. Kastele langat huolellisesti kädenlämpöisessä puhtaassa vedessä. Nosta haltialangoista keppiin ripustetut lankavyyhdit puretusliemeen, mikä on korkeintaan 45 asteista. Lämmitä puretusvesi hitaasti 60-80 asteiseksi ja pidä siinä lämpötilassa n. 1 tunti, jolloin langat purettuvat. Aloita puretusajan mittaaminen vasta kun vesi on 60 asteista. Liikuta lankoja välillä varovasti ja pidä ne koko ajan mahdollisimman hyvin veden alla. Nosta langat puretusajan päätyttyä saaveihin ja kaada puretusvesi niiden päälle ja anna jäähtyä. Langat voi myös jättää purettumaan yön yli tai kuivata ja värjätä myöhemmin. Pureta villa- ja silkkikankaat samalla tavalla kuin langat.

Ukontulikukka, Kungsljus, Verbascum thapsus Kukista saa keltaista, vihreää ja ruskeaa. Kasvin kuivia varsia on upotettu vahaan ja käytetty kynttilöinä sekä tervaan kastettuna soihtuina. Vuohenkello, Knölklocka, Campanula rapunculoides Vuohenkellosta saa ruskeaa väriä. Väinönputki, Kvanne, Angelica archangelica Lehdet värjäävät villan tumman vihreäksi.

Ketohanhikki, Gåsört, Potentilla anserina Lehdistä saadaan pehmeää keltaista. Ketokaunokki, Piennarkaunokki, Väddklint, Centaurea scabiosa Koko kasvin voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Siitä saadaan vaalea oliivinvihreä väri. Keto-orvokki, Styvmorsviol, Viola tricolor Keto-orvokin terälehdistä saa sinistä väriä villaan. Keto-orvokista saa myös vihreää ja himmeänkeltaista. Kevätesikko, Gullviva, Primula veris Kasvista saa keltaista. Kielo, Liljekonvalj, Convallaria majalis Kielosta saa vihreää ja keltaista. Kultapiisku, Gullris, Solidago virgaurea Värjäyksessä voidaan käyttää koko kasvin tuoreena tai kuivattuna. Värjäystä varten kasvin maan yläpuoliset osat kerätään ennen kukkimista tai kukkimisen aikaan. Väri tarttuu hyvin mm. villaan, silkkiin ja puuvillaan. Kultapiiskusta saa kullankeltaista, oliivinvihreää ja ruskeaa. Käenkaali, Ketunleipä, Harsyra, Oxalis acetosella Kasvista saa sinistä väriä. Masmalo, Getväppling, Anthyllis vulneraria Kasvista saa keltaista väriä. Mesiangervo, Älggräs, Filipendula ulmaria Koko kasvista saa keltavihreää.

Rautavihrillin kanssa tammen kuoresta saadaan mustaa väriä. Pihlajan kuori sisältää parkkiaineita ja siitä saatiin myös ruskeanpunaista väriä. Omenapuun kuoresta saadaan voimakasta punaisenkeltaista väriä. Koivun kuorten sisäosaa käytettiin värjäämään kalaverkot punaruskeiksi, koska kalojen katsottiin karttavan vaaleita verkkoja. Samuli Paulaharjun kokoamista tiedoista:"Mustaa saatiin kuivatuista lepänkuorista, tai mustikoista joita keitetttin kuparröökin kanssa. Variksenmarjojen marjoilla ja varvuilla sekä koivunkuorilla ja kuusen kuorilla saatiin lipeän kanssa mustaa. Keltaista saatiin löökin- eli sipulinkuorilla tai koivunlehdillä. Kasvivärien ohella käytettiin ostovärejä, ruskeaa väriä olivat santeliväri, kaneelipruuni, halutuimpia olivat siniväri ja punainen, niitä eivät kotimaiset luonnokasvit oikein antaneet. Ostoväreihin liittyi eksotiikka ja hurjia tarinoita. Mm. oikea turkinpunainen oli ennen hyvin kallista. Yksin värjäys maksoi 4 markaa naulalta. " Samuli Paulaharjulle haastateltava olikin todennut: "Sitte tuli se vähä halavemmaksi, kun Venäjä otti Turkilta Vähän Aasian, josa on se turkinpunainen järvi, josta saa'an sitä turkinpunaista. "

Käytetty

  1. Puretus | Väriherkkuja
  2. Käytetty piano
  3. M s silja europa
  4. Mitä tekee Menevä? - Taksit - Suomi24 Keskustelut
  5. Villain värjäyksessä käytetty

Lehdistä saadaan villaan keltainen tai vihreä väri. Purtojuuri, Ängsvädd, Succisa pratensis Purtojuuresta saa sinistä väriä. Ranta-alpi, Strandlysing, Lysimachia vulgaris Kasvista saa ruskeaa ja keltaista. Rohtorasti, Häränkieli, Oxtunga, Anchusa officinalis Juuresta saadaan verenpunaisesta vaaleanpunertavan ruskeaan väriä sekä harmaanvihreää. Ruiskaunokki, Ruiskukka, Blåklint, Centaurea cyanus Koko kasvista saa vihreänkeltaista. Terälehdistä voi puristaa sinistä mustetta. Ruiskaunokki värjää pellavan siniseksi, mutta väri ei ole kestävä. Rätvänä, Blodrot, Potentilla erecta Juuresta saa punaista. Varsista ja lehdistä saa keltaista ja ruskeaa. Kasvia on käytetty parkkina ja nahan värjäämiseen punaiseksi. Siankärsämö, Rölleka, Achillea millefolium Kukilla saa villan keltaiseksi. Koko kasvista saa oliivinvihreää, mustaa, harmaata ja kullan väriä. Silkkiunikko, Kornvallmo, Papaver rhoeas Kasvista saa punaista väriä. Sudenmarja, Ormbär, Paris quadrifolia Kasvista saa punaista väriä. Särmäkuisma, Fyrkantig johannesört, Hypericum maculatum Kukinnoista saa punaista väriä.

Krappi, puretus aluna 12 g, viinikivi 4 g / 100 g villaa. Värjäys tunnin ajan matalassa lämpötilassa, 50- 60 C. Rautapadassa värjäytymässä kolme vyyhteä harmaata 4-säikeistä villalankaa ja siivilässä villahahtuvia omenapuiden karvejäkäläliemessä. Takana emalikattilassa 50 g villaa värjäytymässä krappi+kokenilliliemessä (3 jv). Puretus 40 C aluna 4 g, viinikivi 2 g, värjäys tunnin ajan noin 70 C. Kuvassa olevat villat olen värjännyt naavalla. Liotin naavoja vuorokauden ennen väriliemen keitoa. Tunnin keittämisen jälkeen naavat saivat jäädä vielä likoamaan vuorokaudeksi liemeen. Siivilöidyssä liemessä värjäsin ensiksi yhden vyyhdin lankaa (100 g). Jälkivärissä värjäsin vielä kuvassa olevat villat (100 g) ilman puretusta. Rastoissa olen käyttänyt sekä luonnonväreillä värjäämiäni että mustan ja ruskean lampaan villasta karstaamiani hahtuvia.

Näillä sivuilla ja blogissani olevat reseptit ovatkin omiin kokemuksiini pohjautuvia ja toimivat minun olosuhteissani, mutta toivottavasti ne antavat jotain myös muille värjäreille. VÄRJÄYS LYHYESTI Värit irrotetaan kasveista ensin liottamalla ja sitten keittämällä tai hauduttamalla, ja kiinnitetään kuituun ns puretusaineiden avulla. Vain harvat luonnon väriaineet kiinnittyvät pysyvästi kuituun ilman puretusainetta. Tärkein ja vanhin puretusaine on aluna, jota käytetään yleisimmin viinikiven kanssa. Voit lukea tarkemmin puretuksesta sitä koskevalla sivulla täällä blogissani. Väriaineita on myytävänä kaupassani. Puretusaineita voi ostaa apteekeista tai mm Tetri Design'in verkkokaupasta. KELTAISIA VÄREJÄ Keltainen on helpoiten saatava väri ja sitä saa melkeinpä mistä tahansa ruohovartisesta kasvista tai puiden lehdistä. Keltaiset väriaineet kasveissa ovat usein flavonoideja, joita on erilaisia valonkestoltaan (mm luteoliini ja apigeniini ovat kestäviä). Kestäviä keltaisia saa mm väriresedasta, piiskuista, pietaryrtistä, ahdekaunokista, koivun ja muiden puiden lehdistä.