Lahja 2 v tytölle

Vuonna 1997 perustettu Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkossa toimiva kirjakauppa. Yli kymmenen miljoonan kirjan valikoima ja aina edulliset hinnat takaavat unohtumattoman verkkokauppaelämyksen kaikille kirjojen ystäville. Adlibris AB Copy...

Aku ankka tilaajapalvelu
  1. Mark Z. Danielewski: House of Leaves (2000) arvostelu – Taikalyhty – Elokuvablogi
  2. House of leaves kirja
  3. Ergodinen kirjallisuus – Taikalyhty – Elokuvablogi
  4. House of leaves kirjasto
  5. Labyrintti kirjan muodossa : Visuaaliset ja materiaaliset keinot Mark Z. Danielewskin romaanissa House of Leaves

Danielewskin romaani pyrkii osallistamaan lukijaa ja pakottamaan lukijan käsittelemään kirjaa, jolloin teoksen olemus artefaktina korostuu. Samalla House of Leavesin lukemisesta tulee fyysinen, aktiivinen teko, joka mahdollistaa niin lukijan asettumisen paitsi hahmoksi romaanin sisälle myös nousemisen kirjailijaksi kirjailijan rinnalle. Multimodaalisuus on romaanin visuaalisten piirteiden yhteinen nimittäjä. Yhdistäessään multimodaaliset ominaisuudet paperiseen "käyttöliittymään", House of Leaves pyrkii kiinnittämään huomiota materiaalisuuteensa. Perinteisen kirjan mediasta huolimatta Danielewskin romaani on jatkuvassa muutoksen ja liikkeen tilassa. Romaani pyrkii dialogiin, interaktiiviseen suhteeseen lukijan kanssa ja pyrkii lukijan avulla laajentamaan kaikkialle ympärilleen viittaavaa verkostoaan. Keskustelemalla modernien viestintätapojen kanssa romaani tuo esille paperisen kirjan potentiaalin, mutta samalla House of Leavesin voidaan nähdä myös uudistavan perinteistä romaania: vaikka paperin materiaali on luonteeltaan pysyvää, digiaikaan pyrkiminen on silti mahdollista.

Mark Z. Danielewski: House of Leaves (2000) arvostelu – Taikalyhty – Elokuvablogi

Seinän pituudessa on eroa vain pari senttiä, mutta kuitenkin tarpeeksi aiheuttamaan hämmennystä perheen keskuudessa. (Aivan kuten Navidsonien talo, myös House of Leaves on esineenä sisältä suurempi kuin ulkoa: sen kansi on väriltään musta, ja oikeassa laidassa näkyvä värikäs raita onkin osa kirjan sisäsivuja. ) Sisäseinän ylimääräiset sentit kuitenkin unohtuvat, kun talon olohuoneen seinään ilmestyy ovi, joka johtaa kylmään ja pimeään sokkeloon. Juuri tässä sokkelossa asuu House of Leavesin kauhu: tuhkanharmaissa käytävissä asuu jotain muodotonta, tuntematonta ja käsittämätöntä. Suurin osa teoksen mitasta kuluu vuorotellen Zampanòn kirjoituksen ja Johnnyn päiväkirjamaisten merkintöjen välillä. Aluksi kerronnan aiheen ja tyylin vaihtelu hämmentää, mutta hiljalleen tähän outoon, keinahtelevaan kerrontaan tykästyy. Johnnyn tai Zampanòn tekstit sellaisenaan olisivat puuduttavan tylsiä – Zampanòn teksti on paperinmakuista ja akateemista, Johnnyn taas banaalin arkista ja konkreettista. Johnny kyseenalaistaa jatkuvasti Zampanòn luotettavuuden jatkuvasti – hän huomauttelee epäjohdonmukaisuuksista ja sellaisten lähteiden käytöstä, joita ei tosiasiassa ole olemassa.

House of leaves kirja

Hauska tapa välittää vaikutelmia ja tunnelmia, sanon minä. Ajoittain teksti on korostetun aukkoista: osa Johnnyn löytämistä sivuista näyttää siltä kuin ne olisivat saaneet päälleen palavaa tuhkaa, jolloin osa kirjaimista puuttuu. Osa tekstistä on tussattu piiloon, mutta Johnny on tärpätin avulla saanut tussin pyyhittyä ja näin nostettua esille sutatut tekstin osat. Tussatut kohdat kertovat lähes poikkeuksetta Minotaurus-myytistä ja siitä, mikä merkitys tällä myytillä on Navidsonin talon tarinan kannalta. Tekstin sisällä on erilaisia piiloviestejä, jotka voi löytää esimerkiksi sanojen ensimmäisiä kirjaimia yhdistelmällä. Myönnän, etten välittänyt ryhtyä kätkettyjen lauseiden etsintään, vaan lueskelin sen sijaan netistä, mitä muut ovat kirjasta löytäneet. Vaikuttaa siltä että piiloviesteistä ei löydy mitään sellaista, mikä tekisi kirjan tulkinnasta yksioikoista ja selkeää. Valtavan paljon jää edelleen tulkinnan varaan. Ajattelen, että House of Leaves ei olekaan "lehtien talo", vaan lähtemisen ja poissaolon talo.

Ergodinen kirjallisuus – Taikalyhty – Elokuvablogi

House of leaves kirjasto

Sopivan kokoi­silta katsel­ta­vilta hänestä tuntuivat tynnyri ja hevonen, pienem­mistä esineistä ehkä viljan­jyvät ja ne lumihiu­taleen yksit­täiset sakarat, joita hän nyt erotti takkinsa tummalla kankaalla. Petri Tammisen Meriro­maani on pieni, mutta paljon oivaltava … View Post Petri Tamminen: Meriro­maani

Labyrintti kirjan muodossa : Visuaaliset ja materiaaliset keinot Mark Z. Danielewskin romaanissa House of Leaves

  1. Chihuahua kennel seinäjoki pets
  2. Tähystystutkimuksen myytit murskaksi | Hyvävatsa.fi
  3. Auton varaosat 24 15
  4. Yhdysvaltojen suurimmat kaupungit
  5. Translate suomeksi - Sanakirja.org (englanti-suomi)

I began to think other possi­bi­lities, new horizons. I did not know where the soul resided, but suddenly I suspected that it was not in the body as such. Yet – if not there, then where? If not in flesh, or blood, or in the synapses of the brain, it … View Post John Burnside: The Dumb House Minä olen Valkoisen Jumalan tytär ja minua ette kiinni saa. Hiihdän Neito­tun­turin laitaa henkeni edestä, ja lapseni hengen. Ajohurtat louskut­tavat alhaalla kurussa, takaa-ajajien huudot kaikuvat:– Huora hiihtää! Se yrittää Ryssiin pakoon! Petsamo 1937. 15-vuotias Irga on rakas­tunut kommu­nismia akitee­raavaan Suenham­paaseen. Ohranjyvä alkaa itää, Irgan sisällä kasvaa uusi elämä. Tyttö päättää hiihtää Neuvos­tojen … View Post Katja Kettu: Yöper­honen Nyt olen itsestäni ylpeä ja syystä! Jo kesällä 2013 aloit­tamani Mark Z. Danie­lewskin metafik­tii­vinen romaani House of Leaves on nyt kahlattu läpi. Tuolloin kaksi vuotta sitten kirja jäi kesken, kun tein sen virheen, että luin sen rinnalla muutakin, joten pikku­hiljaa kirja vain jäi ja unohtui.

House of Leaves (2000) House of Leaves -romaania on kuvailtu kirjalliseksi labyrintikssi: se on sekava, monihaarainen ja hämmentävä. Lukijan on vaikea löytää omaa paikkaansa sen sivuilta – "mitä tarkalleen ottaen olen lukemassa, kenen kirjoittamasta tekstistä on kyse? " Romaanin sitoo yhteen minäkertoja Johnny Truant, seikkailunhaluinen nuori mies. Hän kertoo, kuinka löysi Zampanò-nimisen miehen jäämistöstä läjän papereita, jotka osoittautuivat huolella kirjoitetuksi tutkielmaksi The Navidson Record -nimisestä dokumenttielokuvasta. Johnny päättää koostaa Zampanòn muistiinpanoista valmiin kirjan. Hän kommentoi Zampanòn käsikirjoitusta runsain alaviittein ja kertoo samalla omasta elämästään, joka koostuu pääosin työstä tatuointistudion liikkeenhoitajana ja päihteidensekaisesta myllerryksestä pikkukaupungin yössä. Zampanòn kuvailema The Navidson Record kertoo Will Navidsonista – palkitusta valokuvaajasta, joka muuttaa perheineen suureen, vanhaan taloon. Pian Navidson panee merkille, että eräs talon huoneista on sisäpuolelta suurempi kuin ulkopuolelta.

Abstract: Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen yhdysvaltalaisen kirjailijan Mark Z. Danielewskin romaania House of Leaves ja sen visuaalisuutta, multimodaalisuutta ja materiaalisuutta. Olen rajannut tarkasteluni koskemaan romaanin kirjaintyyppejä, taittoa, tekstissä esiintyviä värejä sekä labyrinttiteemaa, joka niveltyy sekä visuaalisuuteen että materiaalisuuteen. Selvitän työssäni minkälaisia visuaalisia ja materiaalisia keinoja romaanissa House of Leaves käytetään ja miten, eli millä tavoin niitä hyödynnetään. Lisäksi tuon ilmi, miksi näin tehdään, eli mihin keinot pyrkivät. Lähtöoletuksenani on, että kirjallisuus on muutakin kuin vain kielen välittämistä kirjainmerkein lukijalle. Oletan kirjallisuuden olevan laajemmin kokemuksen välittämistä, jossa pelkkä kielen ja tarinan representoiminen ei ole riittävää, vaan toisinaan hyödynnetään merkkien muita, kuten visuaalisia, ominaisuuksia. Samalla korostuu visuaalisten valintojen tärkeys: kirja on kokonaisuus ja esine, jossa visuaaliset elementit voivat vaikuttaa tahattomasti tai ne voidaan tarkoituksellisesti valjastaa merkitysten välittämisen välineiksi.

Lisäksi Johnny alleviivaa sitä, että koko The Navidson Record -dokumenttia ei ole olemassa. Vaikka Johnny kuinka etsii, ei hän löydä mistään merkkiäkään dokumentista tai talosta, josta se kertoo. On aivan selvää, että House of Leaves on osittain parodia akateemisesta kirjoitustavasta. Johnnyn alaviitteet ovat ajoittain useiden aukeamien mittaisia. Toisinaan Johnny on lisännyt omia alaviitteitään Zampanòn kirjoittamiin alaviitteisiin – kuinka ihanaa! Ja kuten akateemiset kirjoittajat, myös Johnny eksyy usein kirjoittamaan alaviitteissään jostakin sellaisesta, mikä ei liity millään tavalla leipätekstissä käsiteltyyn asiaan. Kerrataanpa: House of Leaves on Johnnyn kertomus Zampanòn käsikirjoituksesta, joka on tutkimus dokumenttielokuvasta, jota ei ole olemassa ja joka kuvaa taloa, jota ei myöskään ole olemassa ja jonka seinästä avautuu loppumaton sokkelo. Pysyttekö kärryillä? Eikä tässä vielä kaikki: kirjan kansien sisälle on niputettu myös Zampanòn sekalaisia muistiinpanoja, klassisia runoja, The Pelican Poems -niminen runosikermä ja kuvia The Navidson Recordin (mukamas) inspiroimista taideteoksista.