Lahja 2 v tytölle

Vuonna 1997 perustettu Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkossa toimiva kirjakauppa. Yli kymmenen miljoonan kirjan valikoima ja aina edulliset hinnat takaavat unohtumattoman verkkokauppaelämyksen kaikille kirjojen ystäville. Adlibris AB Copy...

Vuokra asunnot kokemäki

Etusivu Tiedotteet Alkoholi lisää riskiä sairastua syöpään 6. 11. 2017 Alkoholi aiheuttaa noin 6% suomalaisten tautitaakasta, mukaan lukien vuosittain noin 1200 syöpää. Alkoholi onkin yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Syövän riski lisääntyy suhteessa eliniän aikana juotuun alkoholimäärään. Syövän kannalta ei ole kuitenkaan olemassa turvallista määrää: jo yhden päivittäisen annoksen, eli esimerkiksi 12 cl viinilasillisen juominen lisää rintasyövän riskiä 10 prosentilla. Koska suurin osa suomalaisista on kohtuukäyttäjiä, alkoholinkäytön lisääntyminen tässä kohtuukäyttäjien ryhmässä lisää määrällisesti eniten syöpiä. Kansalaiset saattavat kokea, ettei alkoholin saatavuudella ja hinnalla ole vaikutusta juuri heidän omaan kulutukseensa. Tutkimusten mukaan saatavuus ja hinta vaikuttavat ratkaisevasti alkoholin kulutukseen väestötasolla. Myös alkoholimainonta lisää kulutusta. Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) suosittelevat näiden keinojen käyttöä.

Tutkimus: Alkoholi aiheuttaa ainakin seitsemää syöpää - Tiede | HS.fi

Niiden ennuste on huono lukuun ottamatta paksunsuolen syöpää. Vuonna 2013 tehty laaja meta-analyysi (10) selvitti alkoholin aiheuttamaa syöpäriskiä syöpään sairastuneilla. Myös käytetty alkoholin määrä otettiin huomioon. Tutkimukseen hyväksyttiin 572 artikkelia, jotka käsittelivät 486 538 syöpätapausta. Verrattaessa runsaasti alkoholia käyttäviä raittiisiin ja vähän alkoholia käyttäviin havaittiin, että suun, nielun ja ruokatorven syövän saamisen riski on runsaasti alkoholia käyttävällä 5-kertainen verrattuna muihin. Samoin kurkunpääsyövän, maksasyövän, paksusuoli- ja peräsuolisyövän ja rintasyövän riski on kohonnut alkoholia käyttävillä, kuten näkyy oheisesta taulukosta. Vähäisempi jatkuva alkoholin käyttö eli yksi annos (12 g) päivässä lisää myös suuontelon, nielun, ruokatorven ja rinnan syövän riskiä (11). Toisaalta on myös viitteitä siitä, että vähäinen alkoholin käyttö näyttäisi jonkin verran suojaavan munuaisia syövältä (13, 14). On kuitenkin syytä huomioida, että vähäinenkin alkoholin käyttö lisää eri syöpien riskiä monin verroin enemmän kuin vähentää.

Alkoholi lisää riskiä sairastua syöpään | Syöpäjärjestöt

 1. Tiesitkö nämä asiat ihmepoika Lauri Markkasesta? Pelaa yli 200 euron kengillä, oli lähellä Susijengiä jo 18-vuotiaana...
 2. Neljä syytä jatkuvaan röyhtäilyyn
 3. Veikkausliiga 2017 table
 4. Pikipruukki vaasa yhteystiedot
 5. Akta graco turvaistuimen kiinnitys
 6. K kauppa suurpelto
 7. Kummi joka ei kuulu kirkkoon
 8. Asioilla ei ole tapana järjestyä – Minä se oon | Lily
 9. Laki yksityishenkilön velkajärjestelystä
 10. Eurojackpot Tulokset - 29 toukokuu 2020
 11. Tutkimus: Alkoholi aiheuttaa ainakin seitsemää erilaista syöpää | Nainen.com

Rintasyöpä on niin yleinen, että pienelläkin alkoholin käytön lisäämisellä voi olla suuri kansanterveydellinen merkitys (15). Panimoala vaimentaa syöpätutkimuksen tuloksia Alkoholiteollisuuden ja sen rahoittamien järjestöjen strategiaan kuuluu – selkeästä tutkimusnäytöstä huolimatta – alkoholin käytön syöpäriskin kiistäminen. Kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi äskettäin mielenkiintoisen selvityksen siitä, miten alkoholiteollisuus ja sen sidosryhmät vaikuttavat muun muassa siihen, että alkoholin ja syövän yhteys jätetään huomioimatta (4). Tutkijat selvittivät 27 alkoholiteollisuuden maailmanlaajuisesti merkittävän toimijan ja niiden rahoittamien sosiaalista näkökulmaa ja yhteiskuntasuhteita ylläpitävien järjestöjen julkaisemien alkoholia ja syöpää koskevien kirjoitusten ja nettisivujen sisältöä kvalitatiivisesti. Näistä toimijoista 13 sivuutti kokonaan alkoholin käytöstä aiheutuneen syöpäriskin, kuten riskin rintasyöpään. 20 järjestöä sivuutti kirjoituksissaan kokonaan paksusuoli- ja peräsuolisyövät, joiden yhteydestä alkoholin käyttöön on myös vahvaa tutkimusnäyttöä.

Harva yhdistää syöpäsairautensa alkoholin käyttöön. Mediakin yleensä vaikenee alkoholijuomien syöpäriskistä. Kiistattomasta tieteellisestä näytöstä huolimatta, alkoholialan strategiaan kuuluu pääsääntöisesti alkoholijuomien syöpäriskin kieltäminen. Jos alkoholijuomat keksittäisiin tänä päivänä, laki tuskin sallisi niiden myymistä kaupoissa. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi alkoholin käytön yhdeksi kymmenestä suurimmasta terveysriskistä maailmanlaajuisesti. Vaikka suuressa osassa maailmaa juodaan huomattavasti länsimaita vähemmän, alkoholin aiheuttama tautitaakka on 5. 1% kaikista maailman taudeista. Maailmanlaajuisesti alkoholi aiheuttaa vuosittain 3. 3 miljoonaa kuolemaa eli 5. 9% kaikista kuolemista (1). Alkoholin ja syövän yhteydestä esitettiin todisteita jo yli 100 vuotta sitten (2). Tieteellisesti kiistattomat todisteet saatiin viimeistään 1980-luvun lopulla. Viime vuosina on myös pystytty luotettavin tieteellisin ja tilastollisin keinoin selvittämään tarkkaan alkoholin osuutta syövän syntyyn eri syöpälajeissa.